Jump to content
  • Join SingaporeBikes.com today! Where Singapore Bikers Unite!

    Thank you for visiting SingaporeBikes.com - the largest website in Singapore dedicated to all things related to motorcycles and biking in general.

    Join us today as a member to enjoy all the features of the website such as:

    • Forums
    • Blogs
    • Picture/Video Gallery
    • Motorcycle Clubs
    • Event Calendar
    • and many more!

    Registering is free and takes less than 30 seconds! Join us today to share information, discuss about your modifications, and ask questions about your bike in general.

    Thank you for being a part of SingaporeBikes.com!

Yamaha YZF R1ders


Recommended Posts

  • Replies 8.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

  • 1 month later...
  • 1 month later...

hi guys,

 

i have 2 problems which i would like to higlight and get ur opinions

 

1) i am riding a r1 2012 model...recently during a stop in a traffic light...i notice coolent gushing out from the over flow valve below the bike....i brought to the mechanic he told me the coolent pump and i changed it....but after reading numerous threads in the internet....i came to find out that it could be actually the coolent seal near the pump are...

 

2)recently my bike couldnt start as well...and one mnth before this i always have problem cranking in the morning or after the bike has cooled down for a long time..and one fine day i couldnt crank at all....i assumed that its the battery and i changed it but it still woudnt crank...all i heard was a clicking sound below the seat...so i managed to push start it and brought it to the workshop....the mechanic told me the starter motor is spoiled and need to be changed so i changged it...but i am having my doubts abt this mechanic...i strongly feel that it might be cause of alot of carbon in the starter motor or maybe the carbon brush having issues...

 

i am not too sure if i am right...i need ur guidance and opinions abt this issue...thank u

Link to post
Share on other sites
hi guys,

 

i have 2 problems which i would like to higlight and get ur opinions

 

1) i am riding a r1 2012 model...recently during a stop in a traffic light...i notice coolent gushing out from the over flow valve below the bike....i brought to the mechanic he told me the coolent pump and i changed it....but after reading numerous threads in the internet....i came to find out that it could be actually the coolent seal near the pump are...

 

2)recently my bike couldnt start as well...and one mnth before this i always have problem cranking in the morning or after the bike has cooled down for a long time..and one fine day i couldnt crank at all....i assumed that its the battery and i changed it but it still woudnt crank...all i heard was a clicking sound below the seat...so i managed to push start it and brought it to the workshop....the mechanic told me the starter motor is spoiled and need to be changed so i changged it...but i am having my doubts abt this mechanic...i strongly feel that it might be cause of alot of carbon in the starter motor or maybe the carbon brush having issues...

 

i am not too sure if i am right...i need ur guidance and opinions abt this issue...thank u

 

1. If after changing the water pump, the problem went away then the mechanic was right.

 

2. If after changing the starter and the same problem persisted, it could be the battery being old fails to hold it charge or an alternator that is not able to charge your battery efficiently or a current leak in electrical system.

http://thumbnails110.imagebam.com/29809/9a690b298083318.jpg

 

19xx - SUZUKI GTO110, HONDA MBX125, SUZUKI RG250, KAWASAKI EN400, KAWASAKI NINJA400, YAMAHA RD350 (YPVS)

2012-14 - R1

2014-16 - S1000R

2014-PRESENT - EXC525 (2005)

2016-PRESENT - TMAX530 (2016)

WISHLIST - XDIAVEL S

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

thank u bro....will further update if thr is any follow ups...

is it normal to have diff starting the bike after it has cooled down for a long time???....now i am facing an issue whr everytime i crank the bike the first time in the morning it is diff to crank....but the second time it would crank immediately....

Link to post
Share on other sites
thank u bro....will further update if thr is any follow ups...

is it normal to have diff starting the bike after it has cooled down for a long time???....now i am facing an issue whr everytime i crank the bike the first time in the morning it is diff to crank....but the second time it would crank immediately....

 

Try this.

 

Turn the key to on (DON'T CRANK the engine yet). Give the throttle a FULL turn, hold 2 sec and release. Crank the bike. See if it starts first go.

http://thumbnails110.imagebam.com/29809/9a690b298083318.jpg

 

19xx - SUZUKI GTO110, HONDA MBX125, SUZUKI RG250, KAWASAKI EN400, KAWASAKI NINJA400, YAMAHA RD350 (YPVS)

2012-14 - R1

2014-16 - S1000R

2014-PRESENT - EXC525 (2005)

2016-PRESENT - TMAX530 (2016)

WISHLIST - XDIAVEL S

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

I own a 2001 r1 and it can have a pilot valve issue that give the bike a few issues but not a major slowdown to the bike. The suspention is not the best as it is more stiff than newer bikes. I do enjoy the bike but compaired to my zx14 and my busa it is way behind on smoothness.

Link to post
Share on other sites
hi guys need your opinion

 

is 2001 R1 going for $8000 worth it?

 

with about 15 years old bike, what should I look out for?

any issues with 2001 R1 that I should take note?

 

thanks

I own a 2001 r1 and it can have a pilot valve issue that give the bike a few issues but not a major slowdown to the bike. The suspention is not the best as it is more stiff than newer bikes. I do enjoy the bike but compaired to my zx14 and my busa it is way behind on smoothness. I paid 5400 for the bike because it is older. The COE is good till 2022
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
hi guys,

 

i have 2 problems which i would like to higlight and get ur opinions

 

1) i am riding a r1 2012 model...recently during a stop in a traffic light...i notice coolent gushing out from the over flow valve below the bike....i brought to the mechanic he told me the coolent pump and i changed it....but after reading numerous threads in the internet....i came to find out that it could be actually the coolent seal near the pump are...

 

2)recently my bike couldnt start as well...and one mnth before this i always have problem cranking in the morning or after the bike has cooled down for a long time..and one fine day i couldnt crank at all....i assumed that its the battery and i changed it but it still woudnt crank...all i heard was a clicking sound below the seat...so i managed to push start it and brought it to the workshop....the mechanic told me the starter motor is spoiled and need to be changed so i changged it...but i am having my doubts abt this mechanic...i strongly feel that it might be cause of alot of carbon in the starter motor or maybe the carbon brush having issues...

 

i am not too sure if i am right...i need ur guidance and opinions abt this issue...thank u

 

hope im not too late to reply on this.

1) the coolant seal (connection of the spare coolant tank) expand thus leaking, i did a replacement at 35k mileage. then after that the hose too, expand and leaking. Change both at 65k km.

2) mine was starter motor issue, change already at 50k and everything is good. the used starter motor is charred.

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Hi all,

 

I'm riding 07 R1, I'm actually having 2 issues:

 

1. Recently there's this metallic vibration sound coming in between the handle bars (due to the riding position, I'm not really sure is it from the engine or what), noise usually kick in around 3.5k RPM at any gear. Any one having this issue and how to fix it? It's not really a big issue but its extremely annoying to hear that whenever I'm doing a pick up.

 

2. This is a bigger problem and I heard its quite common for older versions of R1, whenever I ride at high RPM and suddenly have to slow down (usually is the case of at expressway then exiting and have to slow down/stop due to traffic) my RPM will go below 1k and will eventually stall. It doesn't matter if I clutch or go to neutral, the bike will just stall, and when I start my bike again the RPM will be below 1k and stall again. (Rev-ing will only make the RPM go up but will go back below 1k again when I stop Rev) It will usually go away when I on/off the main power switch and allow 1-2mins for the RPM to return to normal.

Moreover, it's not limited to expressway kind of high RPM, once I kana during a series of corners, the last one is turning in a carpark I had to slow down quite abit, the bike just stalled even when I'm clutched (was dropping gears), engine brake kicks in when I release the clutch and I didn't even realize my bike stall until the rear skidded. (luckily I didn't fall, but this kind one time enough to drop balls)

 

Would really appreciate any kind of help and if anyone else encounter such issues, thank you! :)

Link to post
Share on other sites
Hi all,

 

I'm riding 07 R1, I'm actually having 2 issues:

 

1. Recently there's this metallic vibration sound coming in between the handle bars (due to the riding position, I'm not really sure is it from the engine or what), noise usually kick in around 3.5k RPM at any gear. Any one having this issue and how to fix it? It's not really a big issue but its extremely annoying to hear that whenever I'm doing a pick up.

 

2. This is a bigger problem and I heard its quite common for older versions of R1, whenever I ride at high RPM and suddenly have to slow down (usually is the case of at expressway then exiting and have to slow down/stop due to traffic) my RPM will go below 1k and will eventually stall. It doesn't matter if I clutch or go to neutral, the bike will just stall, and when I start my bike again the RPM will be below 1k and stall again. (Rev-ing will only make the RPM go up but will go back below 1k again when I stop Rev) It will usually go away when I on/off the main power switch and allow 1-2mins for the RPM to return to normal.

Moreover, it's not limited to expressway kind of high RPM, once I kana during a series of corners, the last one is turning in a carpark I had to slow down quite abit, the bike just stalled even when I'm clutched (was dropping gears), engine brake kicks in when I release the clutch and I didn't even realize my bike stall until the rear skidded. (luckily I didn't fall, but this kind one time enough to drop balls)

 

Would really appreciate any kind of help and if anyone else encounter such issues, thank you! :)

For #2, suspect petrol not flowing properly. U try once stall, open petrol cap for 15-30 sec and start again.

 

Other suspicion is your fuel pump

 

Sent from my E6853 using Tapatalk

http://www.amague.com/ps/krr.jpg
Link to post
Share on other sites

Thanks guys for the reply, at least I got some clue on where to start.

 

frslims:

Have not try that method yet, will do so when I have the chance. If not have to inspect my fuel pump liao. $$ fly~

 

manbai:

Engine oil cap huh, will go down to bike shop and have a check.

 

This problem has really cost me quite a bomb, had change quite a number of things but it seems to just make it go away for a while only.

 

Anyone else facing similar issues?

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.




×
×
  • Create New...